5 arsye pse detyrat e shtëpisë në fillore bëjnë më shumë dëm se mirë

Publikuar tek: showbiz-lifestyle, më 21:51 11-04-2016 5 arsye pse detyrat e shtëpisë në fillore bëjnë më shumë dëm se mirë

Kotësia e detyrave të shtëpisë në fillore pranohet edhe shkencëritsht.

Pas më shumë se 25 vjet duke studiuar dhe analizuar detyrat e shtëpisë, hulumtuesi Harris Coopers tregon në një përfundim të qartë: detyrat e shtëpisë janë pa asnjë benefit për nxënësit e shkollave fillore. Në librin e tij, Beteja mbi Detyrat e shtëpisë: për administratorët, mësuesit dhe prindërit, ai jep detaje në lidhje me marrëdhëniet në mes të detyrave të shtëpisë dhe suksesit në nivele të ndryshme të klasës. “Ndërsa detyrat e shtëpisë kanë përfitime të rëndësishme në nivel të shkollës së mesme, përfitimi bie poshtë për nxënësit e shkollave 9-vjeçare dhe “nuk ka asnjë përfitim në nivelin e shkollës fillore,” shprehet edhe Etta Kralovec, një profesor i arsimit në Universitetin e Arizonës.

Pse mësuesit nuk duhet të caktojë detyrat për nxënësit e shkollave fillore

Sipas hulumtimit, ka një numër arsyesh pse mësuesit nuk duhet të caktojë detyrat e shtëpisë për nxënësit e shkollave fillore:

  1. Detyrat e shtëpisë mund të gjenerojnë një ndikim negativ në qëndrimet e fëmijëve ndaj shkollës. Fëmijët të cilët janë vetëm duke e filluar shkollën dhe kanë kaq shumë vite përpara. Në vend të kësaj, fëmijët duhet të kenë argëtim, ndërsa mësojnë.
  2. Detyrat e shtëpisë të parakohshme mund të dëmtojnë marrëdhëniet personale në afat të gjatë. Ndërsa detyrat e shtëpisë kanë për qëllim të përforcojnë marrëdhëniet në mes të prindërve dhe fëmijëve dhe të përfshijnë prindërit në edukimin e fëmijëve të tyre, me fëmijët e shkollave fillore kjo mund të ketë efekt të kundërt. Në atë moshë, fëmijët duhet të këshillohen me prindërit e tyre në lidhje me detyrat e shtëpisë. Pas një dite të gjatë në shkollë, gjë që përfshin fjalën “punë” nuk është pikërisht ajo që fëmijët duan të bëjnë para se të shkojnë në shtrat. Kjo përfundon shpesh në një betejë të hidhur që mund të zgjatet për vitet e mëvonshme, kur detyrat e shtëpisë nuk kanë përfitime.
  3. Detyrat e shtëpisë i japin një ndjenjë të rreme të përgjegjësisë. Ata që mbështesin “detyrat e shtëpisë” thonë se detyrat e shtëpisë të përditshme ndihmojnë fëmijët të bëhen më të përgjegjshëm, por kjo është e vërtetë vetëm në një moshë të vonë. Kur prindërit kanë për të kujtuar fëmijët e tyre për të bërë detyrat e shtëpisë çdo natë, ky qëllim plotësisht zbehet në afat të gjatë.
  4. Detyrat e shtëpisë lënë pak kohë për fëmijët që të jenë fëmijë. Në bazë të informatave të mbledhura nga “Open Colleges” dhe të paraqitur në artikullin e tyre “Tirania e Detyrave të shtëpisë: 20 arsye pse ju nuk duhet të caktoni detyrat e shtëpisë gjatë pushimeve”, shumë fëmijë nuk bëjnë ushtrime mjaftueshëm. Të gjithë nxënësit, dhe sidomos ata më të rinj, duhet të përdorin mbrëmjet e tyre dhe kohën e pushimeve për të bërë më shumë aktivitete fizike, duke luajtur jashtë dhe të marrin pjesë në sport me miqtë. Të dy palët, mësuesit dhe prindërit, mund të inkurajojnë fëmijët për të bërë këto aktiviteteve më shpesh.
  5. Fëmijët kanë nevojë që pushimi të jetë produktiv në shkollë. Një tjetër problem me detyrat e shtëpisë në shkollë fillore është se detyrat shpesh marrin kohën nga orët e tyre duke fjetur. Fëmijët kanë nevojë, mesatarisht, dhjetë orë gjumë në ditë. Për fëmijët të jenë 100% të aftë të nesërmen në shkollë, ata duhet të kenë një pushim të duhur.

Alternativat për detyrat e shtëpisë për nxënësit e rinj

Si një alternativë për mbingarkimin e nxënësve të rinj me detyrat e shtëpisë, ka kaq shumë gjëra që mësuesit dhe prindërit mund të bëjnë për të siguruar që nxënësit të jenë të motivuar dhe të hapur për të mësuar më shumë:

  1. Për të nxitur leximin si argëtim. Sipas hulumtimit, në nivelin elementar ajo që bën më shumë efekt se sa detyrat e shtëpisë është leximi. Prindërit dhe mësuesit mund të gjejnë subjektet që fëmijët janë të interesuar dhe të stimulojë ata për të lexuar vetë apo duke ia lexuar atyre me zë të lartë. Edhe pse personalizimi i këtij aktiviteti për çdo fëmijë do të kërkojë përpjekje më shumë se detyrat e shtëpisë, përfitimet e leximit argëtues do të jenë të dukshme.
  2. Mësojini përgjegjësinë me punët e përditshme. Në vend që të mbështeteni në detyrat e shtëpisë për të zhvilluar ndjenjën e përgjegjësisë tek një fëmijë, ka kaq shumë zakone të përditshme që mund të mësojnë ata të jenë të përgjegjshëm, të tilla si përgatitja e mëngjesit, rregullimi i krevatit, duke ndihmuar me punët e shtëpisë,etj..
  3. Mësojuni atyre se ata janë gjithmonë duke mësuar, duke nxënë. Nxënësit e shkollave fillore janë vazhdimisht duke  mësuar, kështu që kur prindërit dhe mësuesit sigurohen që fëmijët të kuptojnë këtë koncept, duke bërë detyrat e shtëpisë për të mësuar kalon në plan dytësor.
  4. Merrni në një vizitë në muze, apo ekspozitë arti. Më e rëndësishmja, njohuritë dhe përvoja e fituar në këtë lloj fushe nuk mund të jetë duke mësuar në ndonjë mënyrë tjetër. Prindërit mund të shikoni për ekspozita ardhshme apo aktivitete që do të zgjojë interesimin e fëmijëve të tyre.
  5. Në përgjithësi, administratorët, prindërit dhe mësuesit mund të gjejnë aktivitete pas-shkollore ku kreativiteti, të qenit i shoqërueshëm, dhe të mësuarit konvergojnë për të përmirësuar arsimin e shkollave fillore.

(Bebja.com)

Sondazh

Article Logic
Execution time: 0.025214910507202
array(1) { ["section"]=> string(74) "5-arsye-pse-detyrat-e-shtepise-ne-fillore-bejne-me-shume-dem-se-mire-37426" }