Historia e Rafael Kupës dhe familjes së tij: Nga Shqipëria në Filadelfia, me një ndalesë triumfuese në Itali

Publikuar tek: kulture-art, më 11:10 13-09-2016 Historia e Rafael Kupës dhe familjes së tij: Nga Shqipëria në Filadelfia, me një ndalesë triumfuese në Itali

Blogu “philly.com” rrëfen për një familje shqiptarësh që gjithçka e nisën si emigrantë por sot janë bërë biznesmenë dhe drejtojnë një prej restoranteve më të frekuentuara në itali.

Raffael Kupa dhe familja e tij u largua nga Shqipëria gjatë trazirave politike pas 1985 të vdekjes së diktatorit komunist Enver Hoxha. Ata u vendosën për herë të parë në Greqi, u kthyen në Shqipëri, pasi kombi filloi tranzicionin e tij të kapitalizmit, dhe pastaj u zhvendosën në Itali, ku kanë jetuar për pesë vjet deri në bashkimin me të  afërmit në Shtetet e Bashkuara.

Artikulli me shkurtime në “philly.com”

Ne gjithmonë dëgjojmë për shkëlqimin e kompanive të reja të ushqimit por ky është rasti i “The Spot”.

Raffael Kupa dhe familja e tij u larguan nga Shqipëria gjatë trazirave politike pas vitit 1985 të vdekjes së diktatorit komunist Enver Hoxha. Ata u vendosën për herë të parë në Greqi, u kthyen në Shqipëri, pasi kombi filloi tranzicionin e tij të kapitalizmit, dhe pastaj u zhvendosën në Itali, ku kanë jetuar për pesë vjet deri në bashkimin me të  afërmit në Shtetet e Bashkuara.

"Është ëndrra e të gjithëve për të ardhur në Amerikë," rrëfen 38 vjeçari Kupa, në dhomën e ngrënies në  La Fontana Della Citta ku ai dhe partnerët hapën këtë biznes një dekadë më parë, gjashtë vjet pasi ai mbërriti në Shtetet e Bashkuara.

“E gjithë familja ime ishte në Philly dhe ka punuar në industrinë ushqimore këtu, kështu që, si një djalë i ri, kam ndjekur hapat e familjes sime. Pastaj kam filluar duke punuar si kamerier me kushërinjtë e mi në një restorant në breg të quajtur La Fontana Del Mare [në Strathmere]. Të gjithë klientët ishin nga Filadelfia, kështu që  pyeta kushërinjtë e mi se nëse kishte mundësi për të hapur një restorant në Filadelfia”, rrëfen Kupa ndërsa tregon edhe si e hapi restorantin.

“Kjo ishte një qoshe bosh, një ndërtesë e bukur, historike. Disa restorante kishin dështuar atje. Na mori 1 vit kohë për ta zgjedhur vendin së bashku. Unë pashë një mundësi. E shfrytëzova atë dhe hapa një restorant në shkurt të vitit 2016 të quajtur "Buona Vita." Ky ishte sezoni jonë i parë. Ky është restoranti i dytë që kam hapur vetë. Kushërinjtë e mi kanë të tjerët. Makoronat dhe gatimet e viçit janë më të preferuarat në restorantin e tij.

Pyetjes se kaq shumë shqiptarë që zotërojnë restorante italiane në Rittenhouse – si "La Viola "një bllok larg, "Bellini Grill", dhe "branzino", shqiptari biznesmen i përgjigjet:

“Brezi i ri. Ne me të vërtetë ndjemi si italianë në një mënyrë. Kur komunizmi u shemb, vendi më i dashur fqinj ishte Italia. Kultura italiane ishte shkrirë në Shqipëri shumë shpejt. Që nga viti 1990, të gjitha shkollat ​​mësuan gjuhën italiane. Ata të gjithë flasin italisht. Ata të gjithë mësojnë gatimet italiane”.

Sondazh

Më shumë në këtë kategori: « 10 vite nga ikja e regjisorit të operas shqiptare, Luigj Gurakuqi
Shqipëria dhe Puglia, marrëveshje bashkëpunimi në turizmin kulturor »
Article Logic
Execution time: 0.022128820419312
array(1) { ["section"]=> string(112) "historia-e-rafael-kupes-dhe-familjes-se-tij-nga-shqiperia-ne-filadelfia-me-nje-ndalese-triumfuese-ne-itali-52758" }