Këshilli i Europës: Shqipëria ka zbatuar plotësisht vetëm 1 nga 10 reformat për parandalimin e korrupsionit

Publikuar tek: politike, më 10:07 15-04-2016 Këshilli i Europës: Shqipëria ka zbatuar plotësisht vetëm 1 nga 10 reformat për parandalimin e korrupsionit

Në një raport të publikuar sot, Këshilli i Evropës kundër korrupsionit GRECO arrin në përfundimin se autoritetet shqiptare kanë zbatuar plotësisht vetëm një nga dhjetë rekomandimet e bëra në raportin e vlerësimit të lëshuar në vitin 2014 në lidhje me masat për parandalimin e korrupsionit tek anëtarët e parlamentit (deputetët), gjyqtarët dhe prokurorët.

Nëntë nga rekomandimet janë zbatuar pjesërisht, GRECO pranon se Shqipëria ka ndërmarrë një sërë hapash pozitive. Në momentin e publikimit të faturave fillestare nën shqyrtim në parlament është qartësuar dhe mjete të caktuara janë futur për të menaxhuar më mirë marrëdhëniet e deputetëve me përfaqësues të interesave publike dhe private. Kodi i Sjelljes për deputetët është duke u zhvilluar dhe një mekanizëm i brendshëm është ngritur për zbulimin e konfliktit të interesit nga ana e deputetëve. Përveç kësaj, shqyrtimi i pasurive të deputetëve është përmirësuar për shkak të zbulimit të përshpejtuar nga format e paraqitura të deklarimit të pasurisë ndaj palëve të treta të interesuara sipas kërkesës së tyre. Megjithatë, progresi i bërë ka qenë i pjesshëm dhe i fragmentuar, disa nga masat e raportuara kanë pasur si objektiva kryesore struktura të tjera, jo deputetët. Prandaj, GRECO përsërit urgjencën e prezantimit të një kodi sjelljeje për deputetët dhe për rregullimin e kontaktit të tyre me lobistët dhe palët e tjera të treta që kërkojnë për të ndikuar në procesin legjislativ. Për më tepër, "rast pas rasti". Njoftimi i konfliktit të interesit nga ana e deputetëve dhe kryerjen e auditimeve më të shpeshta të formularëve të deklarimit të aseteve të paraqitura duhet të bëhet një praktikë e rregullt.

Për sa i përket gjykatësve dhe prokurororëve, janë të shqetësuar, Shqipëria ka nisur një reformë themelore kushtetuese për sistemin e drejtësisë, i cili jo vetëm që do të riparojë  gjyqësorin në tërësi, por edhe të ndikojë që të gjithë gjyqtarët dhe prokurorët ti nënshtrohen një procedure verifikimi.

Sondazh

Më shumë në këtë kategori: « Ambasada amerikane dhe Delegacioni i BE-së thirrje partive politike: Përgjegjësi madhore për të arritur marrëveshjen
PD vendos: "JO" bojkotit të Parlamentit »
Article Logic
Execution time: 0.016379833221436
array(1) { ["section"]=> string(112) "keshilli-i-evropes-shqiperia-ka-zbatuar-plotesisht-vetem-1-nga-10-reformat-per-parandalimin-e-korrupsionit-37753" }