Konfindustria e shqetësuar kërkon përmirësimin në ligj të sistemit të mbetjeve

Publikuar tek: ekonomi, më 11:38 02-10-2016 Konfindustria e shqetësuar kërkon përmirësimin në ligj të sistemit të mbetjeve

Konfindustria ka njoftuar se "ka paraqitur zyrtarisht në komisionin e aktiviteteve prodhuese të Kuvendit të Shqiperise, propozimin për një shtese përmirësuese në ligjin e sistemit të menaxhimit të integruar të mbetjeve.

Propozimi synon të sigurojë njëkohësisht:

- shpetimin nga falimentimi te industrise ricikluese,

- kufizimin e importit te mbetjeve/lende e pare te listes se "gjelber"

- shtimin e mundesive dhe interesit per perpunimin e mbetjeve vendore. "

Konfindustria ka paraqitur zyrtarisht ne komisionin e aktiviteteve prodhuese te Kuvendit te Shqiperise, propozimin per nje shtese permiresuese ne ligjin e sistemit te menaxhimit te integruar te mbetjeve. Propozimi synon te siguroje njekohesisht:- shpetimin nga falimentimi te industrise ricikluese,- kufizimin e importit te mbetjeve/lende e pare te listes se "gjelber" dhe - shtimin e mundesive dhe interesit per perpunimin e mbetjeve vendore.

Konfindustria sqaron, se propozimi i paraqitur ne Kuvendin e Shqiperise parashikon, qe te kete kuota vjetore te mirepercaktuara me vendim te Keshillit te Ministrave per importin e mbetjeve/lende e pare per cdo produkt ne vecanti. Kuota e lejuar e importit per cdo produkt eshte kerkuar te jete jo me shume se 40% e sasise se pergjithshme te mbetjeve perkatese vjetore te prodhuara ne vend.

Konfindustria vlereson, se permiresimi i mesiperm krijon mundesite, qe industrite te punojne me rrreth 60-70% te kapacitetit te shfrytezimit dhe njekohesisht te jene te interesuara per shtimin e perpunimit te mbetjeve vendore. Industrite e riciklimit sot perpunojne 20-30% te sasise se pergjithshme te mbetjeve vendore. Zbatimi i sistemit te integruar te menaxhimit do te rrisi sasine lendes se pare te prodhuar ne vend dhe si rrjedhim kuotat e lejuara te importit do te ulen.

Konfindustria ka mbeshtetur ne parim ligjin, qe lejon importin e mbetjeve te para te listes se "gjelber", duke e konsideruar si nje mase te vonuar ne kohe dhe si zgjidhje te detyruar per te shpetuar industrine e riciklimit nga mbyllja, qe do te rendonte edhe me tej standartet mjedisore edhe keshtu mjaft te ulta ne vend.

Sondazh

Article Logic
Execution time: 0.045635938644409
array(1) { ["section"]=> string(84) "konfindustria-e-shqetesuar-kerkon-permiresimin-ne-ligj-te-sistemit-te-mbetjeve-54820" }