Ministri Ahmetaj letër bizneseve: Si të përfitoni nga shërbimet e reja lehtësuese

Publikuar tek: ekonomi, më 14:29 16-01-2018 Ministri Ahmetaj letër bizneseve: Si të përfitoni nga shërbimet e reja lehtësuese

Në kuadër të reformës së Deregulimit të iniciuar nga Ministria e Finanacve dhe Ekonomisë në muajin shtator, Ministri Arben Ahmetaj i është drejtuar sot sipërmarrjes me një letër të hapur, mbi avancimin e procesit të deregulimit, arritjet e deritanishme dhe shërbimet e reja që do të lehtësohen për sipërmarrjen brenda muajit janar.

 Po kështu, Ministri fton sipërmarrjen në një proces konsultimi të përbashkët, për shkëmbimin e mendimeve, opinioneve dhe sugjerimeve, me qëllim thellimin e reformës dhe garantimin e impaktit të pritshëm nga sipërmarrja në funksion të thjeshtimit të procedurave, ofrimit të shërbimeve online dhe uljes së peshës së burokracisë në institucionet shtetërore, brenda 15 shkurtit 2018, në adresën [email protected] .

 “Qeveria shqiptare ka prezantuar prej muajsh një nga reformat kryesore të mandatit të dytë, me në fokus përmirësimin e shërbimeve publike për biznesin dhe qytetarin, uljen e peshës së burokracisë, thjeshtimin e procedurave, reduktimin e kohës dhe kostove si dhe ofrimin e shërbimeve të reja online.

 Nga 1 tetori, në bazë të Urdhrit të Ministrit të Financave dhe Ekonomisë nr. 101/1 “Për ofrimin e dokumenteve online”, 13 dokumente nuk kërkohen më nga qytetarët apo sipërmarrja, për asnjë shërbim të ofruar nga MFE dhe institucionet e saj të varësisë. Këto dokumente gjenerohen nga zyrat përkatëse të ofrimit të shërbimeve përmes platformës elektronike e-Albania ose nëpërmjet ndërveprimit dhe komunikimit mes institucioneve.

 Në fazën e dytë të reformës, ne po avancojmë në dy korsi paralele, së pari reduktimi i numrit të lejeve, licensave dhe autorizimeve të cilat përbëjnë mbirregullim të tregut, për të cilat është përgatitur tashmë paketa e plotë e ndryshimeve ligjore dhe së dyti, në bashkëpunim me Agjensinë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit (AKSHI), po punojmë për ofrimin e shërbimeve të reja online, që përfshijnë pagesat elektronike në tatime, autorizime të lëshuara nga Drejtoria e Përgjithshme e Doganave, leje të punës dhe vërtetime të zyrave të punës etj” – shkruan Ahmetaj në letrën dërguar biznesit.

 Ahmetaj shton se brenda janarit, një sërë shërbimesh të reja të rëndësishme për sipërmarrjen do të lehtësohen në tatime e dogana:

1-            Nga Drejtoria e Përgjithshme e Doganave:

Katër autorizime të rëndësishme të regjimeve doganore do të ofrohen online:

•             Autorizim për Regjim të Lejimit të Përkohshëm me Përjashtim të Pjesshëm

•             Autorizim për Regjim të Përpunimit Pasiv (RPP)

•             Autorizim për Regjim të Magazinimit Doganor

•             Autorizim për Regjim të Përpunimit Aktiv (RPA)

Tre procese të rëndësishme në kërkesat e subjekteve pranë DPD-së lidhur me produktet e akcizës, do të ofrohen nline:

•             Porosi pulla fiskale për produktet e akcizës

•             Modifikim profili në sistemin Sicpatrace, shtesë furnitori

•             Modifikim profili në sistemin Sicpatrace, shtesë kategorie produkti të akcizës

 Çertifikimi elektronik i dokumentacionit nga ana e Agjensive Doganore për llogari të operatorëve ekonomikë, duke shmangur dorëzimin e tyre pranë Degëve Doganore, pra duke kaluar në një sistem doganor “paperless”.

 Lehtësim i procedurave doganore nga ana e operatorëve ekonomikë duke shtuar kategorinë e përfituesve në kanalin “jeshil”.

 Lehtësim i qarkullimit të mallrave nëpër pikat doganore për operatorët ekonomikë – duke prezantuar për herë të parë kategorizimin e kanalit “blu”- ushtrim i kontrollit dokumentar duke liruar në mënyrë automatike (brenda 20 minutave) mallrat në qarkullim të lirë.

Ngritja e një sistemi të vlerësimit qendror pranë Drejtorisë së Përgjithshme të Doganave- për vlerësimin e deklaratave doganore elektronike në sistem për të gjithë ato raste që janë kategorizuar në kanalin e “ kuq” dhe kanalin e “verdhë”.
 

2-            Nga Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve, 13 shërbime pagesash do të ofrohen online:

·         Pagesa online e taksës së TVSH të biznesit

·         Pagesa online e tatim fitimit të biznesit

·         Pagesa online e tatimit të lojrave të fatit të biznesit

·         Pagesa online e tatimit mbi të ardhurat personale

·         Pagesa online e rentës minerare të subjektit

·         Pagesa online e tatimit të thjeshtuar mbi fitimin e biznesit

·         Pagesa online e taksave kombëtare

·         Pagesa online e tarifave kombëtare

·         Pagesa online e tatimit të mbajtur në burim

·         Pagesa online e kontributeve të sigurimeve shoqërore dhe shëndetësore nga biznesi

·         Detyrimet globale

·         Pagesa online e tatimit mbi të ardhurat nga punësimi nga biznesi

·         Pagesa online e tatimit mbi të ardhurat personale të biznesit të vogël

Sondazh

Article Logic
Execution time: 0.02382493019104
array(1) { ["section"]=> string(87) "ministri-ahmetaj-leter-bizneseve-si-te-perfitoni-nga-sherbimet-e-reja-lehtesuese-106754" }