Raporti, 13 bashki nuk paguajne sigurimet, u bllokohen llogaritë bankare (LISTA)

Publikuar tek: ekonomi, më 20:42 30-08-2017 Raporti, 13 bashki nuk paguajne sigurimet, u bllokohen llogaritë bankare (LISTA)

Përqendrimi i pushtetit lokal në më pak njësi me aplikimin e Reformës Territorialë dy vite më parë nuk i  ka bërë vendorët me të fortë financiarisht.

Drejtoria e Përgjithshme Tatimeve i ka klasifikuar 13 bashki të vendit, ose 21 për qind e totalit të bashkive si borxhlinj të këqij ndaj të cilave do të nisë arkëtimi i detyrimeve me forcë.

Sipas të dhënave të tatimeve, 9 nga bashkitë janë kualifikuar si borxhlinj të këqij pas hyrjes në fuqi të reformës territoriale.

Detyrimet e bashkive ndaj tatimeve lidhen kryesisht me mospagesat e sigurimeve shoqërore të stafit e punonjësve. Sjellja në këtë mënyrë e bashkive rrezikon të krijojë probleme të rënda sociale në periudhat e mëvonshme duke rrezikuar pagesat e pensioneve për qindra punonjësit e sotshëm.

Borxhi tatimor është përkeqësuar vitet e fundit, por në veçanti edhe detyrimet e paguara për sigurimet shoqërore. Drejtoria e Përgjithshme Tatimeve kishte raportuar se në fund të vitit 2016 stoku i borxheve si pagesa të pabëra në kohë për sigurimet shoqërore arriti në 14.1 miliardë lekë.  Nga kjo shumë rreth 2 miliardë lekë janë borxh i krijuar rishtas në vitin 2016.

Nga institucionet shtetërore shihet se ka një mungesë korrektese për pagat e sigurimeve nga ndërmarrjet e ujësjellësit, bashkitë dhe disa agjenci rajonale.

Projekti STAR (Mbështetje për Reformën Administrativo-Territoriale) në përfundim të 384 raporteve të kontrollit në ish-komunat dhe bashkitë e reja ka zbardhur detyrime të prapambetura në vlerën e 65 milionë euro në mesin e vitit të kaluar. Ky borxh ka shtuar detyrimet e shtetit shqiptar në të paktën 0,57% të Prodhimit të Brendshëm Bruto.

Ministria e Financave, nga ana tjetër, ka miratuar një plan veprimi që i detyron Bashkitë të shlyejnë detyrimet deri në fund të vitit 2018, shkruan Monitor.

Capture14.PNG

Sondazh

Article Logic
Execution time: 0.02565598487854
array(1) { ["section"]=> string(82) "raporti-13-bashki-nuk-paguajne-sigurimet-u-bllokohen-llogarite-bankare-lista-90661" }