Azilantët në vitin 2017-të, bien kërkesat e shqiptarëve

Publikuar tek: ekonomi, më 16:01 25-09-2017 Azilantët në vitin 2017-të, bien kërkesat e shqiptarëve

Edhe pse në trend ulës shqiptarët vijojnë të kryesojnë Evropën për nivelin e lartë kërkesave për azil në vendet anëtare, madje kanë rifilluar sërish në tremujorin e dytë.

Sipas EUROSTAT në tremujorin e dytë të vitit 6,000 shqiptarë aplikuan rishtas për azil, duke u renditur të gjashtit pas vendeve të lindjes së mesme dhe atyre afrikane për numrin e lartë të azilkërkuesve.

Numri i kërkesave të shqiptareve ishte më rritje në krahasim me tremujorin e parë ku ishin shënuar 5400 te tilla. Gjithsej numri i azilkërkuesve shqiptarë në BE për gjashtëmujorin e parë 2017 arriti në 11,400 persona.

Gjatë tremujorit të dytë të vitit 2017 u bënë 149,000 aplikime të reja për azil në BE. Fluksi u ul me 11% krahasuar me tremujorin e parë të vitit 2017 (kur u regjistruan 166 500 aplikime për herë të parë) . Ky është tremujori i tretë radhazi ku kërkesat e reja për azil kanë ardhur në rënie.

Por sirianet, nigerianët, afganët dhe irakianët ishin më të shumtët. Me 21,100 kandidatë për herë të parë ndërmjet prillit dhe qershorit 2017, sirianët mbetën shtetësia kryesore e njerëzve që kërkojnë mbrojtje ndërkombëtare në Shtetet Anëtare të BE-së, më pas vijnë nigerianët me (9 800 aplikantë për herë të parë), afganët me (9 700), irakianët me (9 300), Pakistanezët me (7 300), shqiptarët me (6 000), Eritreasit me (5 700) dhe Bangladeshi me (5 500). Këto tetë shtetësi përbënin së bashku gjysmën e të gjithë aplikantëve të parë në vendet anëtare të BE gjatë tremujorit të dytë 2017.

Më shumë se gjysma kanë aplikuar për azil ose në Gjermani apo në Itali.

Gjatë tremujorit të dytë të vitit 2017, numri më i madh i aplikantëve për herë të parë u regjistrua në Gjermani (me 42 100 aplikantë për herë të parë, ose 28% të aplikantëve të parë për herë të parë në shtetet anëtare të BE) dhe Itali (34 200 ose 23% , pasuar nga Franca (21 200, ose 14%) dhe Greqia (10 600, ose 7%).

Numri i aplikantëve të aplikacioneve të para ulur më së shumti krahasuar me tremujorin e mëparshëm në Greqi (-36%) dhe Gjermani (-14%), përpara Mbretërisë së Bashkuar (-8%), Belgjika dhe Italia (të dyja -7%), Holanda dhe Austria (të dyja -6%).

Krahasuar me popullsinë e përgjithshme të secilit Shtet Anëtar, shkalla më e lartë e aplikantëve të regjistruar për herë të parë gjatë tremujorit të dytë 2017 ishte regjistruar në Greqi (981 aplikantët e parë për milion banorë), pasuar nga Malta (933), Luksemburgu (887) dhe Qipro (855), shkruan Monitor. Në të kundërt, normat më të ulëta janë vërejtur në Sllovaki (5 aplikantë për milion banorë), Poloni (19), Portugalia (25) dhe Republika Çeke (26). Në tremujorin e dytë 2017, në total ishin 291 aplikantë për azil për milion banorë në BE në tërësi.

Screenshot_1.jpg

Sondazh

Article Logic
Execution time: 0.0097150802612305
array(1) { ["section"]=> string(60) "azilantet-ne-vitin-2017-te-bien-kerkesat-e-shqiptareve-93606" }