FAKTE QË NUK I DIMË / Sa EURO do të japë EVROPA per SHQIPËRINË deri në 2020

Publikuar tek: politike, më 19:44 25-02-2018 FAKTE QË NUK I DIMË / Sa EURO do të japë EVROPA per SHQIPËRINË deri në 2020

Tashmë që Presidenti Juncker dhe komisioneri Hahn kanë mbërritur në Shqipëri, vetë komisioni Evropian ka nxjerrë një broshurë “Albania on the path toëards the EU” (Shqipëria në rrugën e integrimit në BE.

Disa prej këtyre të dhënave janë si më poshtë

1. BE është partneri më i madh tregtar i Shqipërisë:

-2.82 miliardë euro në eksporte drejt BE në 2016

-4.82 miliardë euro importe nga BE drejt vendit në 2016

2. Lëvizja e mallrave dhe shërbimeve:

-Udhëtimi pa viza me BE që nga dhjetori 2010

-Në 2015-2016 mbi 3660 shqiptarë (studentë, akademikë, të rinj) përfituan nga programi Erasmus+

-2014-2020 jepen 25 milionë euro për të mbështetur shoqërinë civile

3. 649.4 milionë euro nga 2014-2020 për sektorët kyç të vendit. Ndarja e fondeve:

-33% e fondit per demokracine dhe mireqeverisjen

-14% e fondit per shtetin e të drejtës dhe të drejtat themeltare

-10% e fondit për klimën e ambientin

-8% e fondit për transportin

-6% e fondit për konkurrueshmërinë dhe inovacionin

-10% e fondit për edukimin, politikat sociale dhe punësimin

-14% e fondit për bujqësinë dhe zhvillimin rural

-5% e fondit për bashkëpunimin territorial dhe bashkëpunimin rajonal

4. BE është donator më i madh i asistencës financiare në Shqipëri

-1.24 miliardë euro fonde para-anëtarësimi 2007-2020

-135 milionë euro për programet e mbështetjes buxhetore sektoriale

-130 milionë euro në formë kredie nga Banka Evropiane e Investimeve që nga 2009

-92.5 milionë euro në Ballkanin Perëndimor në formë grantesh që nga viti 2009

-14.9 milionë euro për dëmshpërblime pas përmbytjeve të vitit 2015

5. Mbeshtetje për transformimin

-Fuqizimi i demokracisë: shteti i së drejtës, drejtësia dhe të drejtat themelore

-Reformimi i administratës publike

-Forcimi i konkurrueshmërisë dhe mbështetje për zhvillimin e biznesit

-Në punë e sipër për një ambient më të pastër dhe ushqim më të sigurt

sfwg3gfasdf3.jpg

Sondazh

Article Logic
Execution time: 0.0060281753540039
array(1) { ["section"]=> string(80) "fakte-qe-nuk-i-dime-sa-euro-do-te-jape-evropa-per-shqiperine-deri-ne-2020-111444" }