Gratë deputete mund të marrin FOSHNJAT në Kuvend... ZBARDHET PROPOZIMI I PS (I PLOTË)

Publikuar tek: politike, më 13:38 23-02-2018 Gratë deputete mund të marrin FOSHNJAT në Kuvend... ZBARDHET PROPOZIMI I PS (I PLOTË)

Newsbomb.al zbardh të plotë amendamentin për ‘Kodin e Sjelljes së Deputetëve”, propozuar nga PS me firmën e Vasilika Hysit e që pritet të marrë miratimin në seancën plenare të së hënës.

Ky propozim bazohet e mbëshetet edhe te komentet dhe rekomandimet e ekspertizes së ardhur nga OSBE/ODHIR.

Ndër të tjera, PS rekomandon që t’u jepet mundësia grave deputete me fëmijë të posalindur të sjellin foshnjat e tyre në Kuvend e të krijohet mundësia e një ambienti të posaçëm.

“Mundësi për gratë deputete që kanë fëmijë tëporsalindur që të ndjekin punimet parlamentare bashkë me to”, thuhet ndër të tjera në propozimet e Kodit të Sjelljes së Dpeutetëve.

Gjithashtu, në raportin e përpiluar thuhet se ështe e ndaluar që deputetet të votojne në emer të një kolegu tjeter, i cili nuk është i pranishëm ne salle dhe është e ndaluar qëdeputetet t’i kërkojnë kolegeve të votojnë në emer të tyre. Nëse kjo ndodh, do të konsiderohet si shkelje e rëndë e kodit dhe rezultati i votimit do të shpallet i pavlefshëm.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg5.jpg

6.jpg

8.jpg

PËRMBAJTJA E AMENDAMENTIT ME PIKAT KYÇE

I. Gjate votimit ne Ku vend dhe ne komisione, deputeti ndalohet qe te votoje ne emer te nje kolegu tjeter, i cili nuk eshte i pranishem ne salle.

2. Deputeti qe nuk eshte i pranishem ne procesin e votimit, ndalohet qe t'i delegoje voten e tij nje kolegu.

3. Votimi per te tretet konsiderohet shkelje e rende e Kodit te Sjelljes dhe e Rregullores se Kuvendit.

4. Nje kryetar grupi, ose 7 deputete mund te kerkojne shpalljen te pavlefshmem te votimit sipas procedurave te parashikuara ne Rregulloren e Kuvendit.

5. Ne nenin 7, pas pikes 3, shtohen pikat 4 dhe 5 me permbajtjen si me poshte:

"4. Kuvendi krijon mundesine per grate deputete qe kane femije te porsalindur, qe te ndjekin punimet parlamentare bashke me to, duke rishikuar ne menyre te vazhdueshme kushtet dhe kulturen e punes;

5. Kuvendi siguron mundesi te barabarta per grate dhe burrat, si per deputetin dhe per stafin mbeshtetes."

6. Pas nenit 7, shtohet neni 7/1 me permbajtje si me poshte:

"Neni 711

Perdorimi i burimeve parlamentare dhe stafit

1. Deputeti duhet te perdore kohen e punes, burimet parlamentare, stafin e parlamentit, si dhe pronen e parlamentit vetem per te kryer detyren qe i eshte ngarkuar.

2. Deputeti nuk duhet ta vendose stafin e Kuvendit, qe paguhet nga fondet publike, ne pozita qe te bien ndesh me paanesine politike te stafit, ose qe te perdoret per qellime politike

partiake."

Sondazh

Article Logic
Execution time: 0.026792049407959
array(1) { ["section"]=> string(87) "grate-deputete-mund-te-marrin-foshnjat-ne-kuvend-zbardhet-propozimi-i-ps-i-plote-111204" }