Këshilli i Europës: Shqipëria ka zbatuar plotësisht vetëm 1 nga 10 reformat për parandalimin e korrupsionit

Publikuar tek: politike, më 11:07 15-04-2016 Këshilli i Europës: Shqipëria ka zbatuar plotësisht vetëm 1 nga 10 reformat për parandalimin e korrupsionit

Në një raport të publikuar sot, Këshilli i Evropës kundër korrupsionit GRECO arrin në përfundimin se autoritetet shqiptare kanë zbatuar plotësisht vetëm një nga dhjetë rekomandimet e bëra në raportin e vlerësimit të lëshuar në vitin 2014 në lidhje me masat për parandalimin e korrupsionit tek anëtarët e parlamentit (deputetët), gjyqtarët dhe prokurorët.

Nëntë nga rekomandimet janë zbatuar pjesërisht, GRECO pranon se Shqipëria ka ndërmarrë një sërë hapash pozitive. Në momentin e publikimit të faturave fillestare nën shqyrtim në parlament është qartësuar dhe mjete të caktuara janë futur për të menaxhuar më mirë marrëdhëniet e deputetëve me përfaqësues të interesave publike dhe private. Kodi i Sjelljes për deputetët është duke u zhvilluar dhe një mekanizëm i brendshëm është ngritur për zbulimin e konfliktit të interesit nga ana e deputetëve. Përveç kësaj, shqyrtimi i pasurive të deputetëve është përmirësuar për shkak të zbulimit të përshpejtuar nga format e paraqitura të deklarimit të pasurisë ndaj palëve të treta të interesuara sipas kërkesës së tyre. Megjithatë, progresi i bërë ka qenë i pjesshëm dhe i fragmentuar, disa nga masat e raportuara kanë pasur si objektiva kryesore struktura të tjera, jo deputetët. Prandaj, GRECO përsërit urgjencën e prezantimit të një kodi sjelljeje për deputetët dhe për rregullimin e kontaktit të tyre me lobistët dhe palët e tjera të treta që kërkojnë për të ndikuar në procesin legjislativ. Për më tepër, "rast pas rasti". Njoftimi i konfliktit të interesit nga ana e deputetëve dhe kryerjen e auditimeve më të shpeshta të formularëve të deklarimit të aseteve të paraqitura duhet të bëhet një praktikë e rregullt.

Për sa i përket gjykatësve dhe prokurororëve, janë të shqetësuar, Shqipëria ka nisur një reformë themelore kushtetuese për sistemin e drejtësisë, i cili jo vetëm që do të riparojë  gjyqësorin në tërësi, por edhe të ndikojë që të gjithë gjyqtarët dhe prokurorët ti nënshtrohen një procedure verifikimi.

Sondazh

Article Logic
Execution time: 0.010164976119995
array(1) { ["section"]=> string(112) "keshilli-i-evropes-shqiperia-ka-zbatuar-plotesisht-vetem-1-nga-10-reformat-per-parandalimin-e-korrupsionit-37753" }