"Modelet e investimeve jashtë buxhetore‎", Ekonomi: Në janar lançojmë “One Billion Project Financing”, me orientim në infrastrukturë, shëndetësi, edukim dhe turizëm

Publikuar tek: ekonomi, më 23:45 23-12-2016

Ministrja e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes, znj. Milva Ekonomi, mori pjesë sot në aktivitetin e organizuar nga Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë Shqipëri-Turqi me temë: “Modelet e investimeve jashtë buxhetore: Partneriteti Publik Privat”. Ky aktivitet përkon me dy vjetorin e krijimit të Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë Shqipëri-Turqi. I pranishëm në këtë aktivitet ishte dhe Guvernatori i Bankës së Shqipërisë Genti Sejko.

Ministrja Ekonomi tha në fjalën e saj se tashmë rritja ekonomike e Shqipërisë është e qëndrueshme dhe bashkëpunimi mes qeverisë dhe biznesit ka hyrë në një fazë të re, ku edhe ndryshimet që bëhen në legjislacionin fiskal vijnë si rezultat i komunikimit të shtuar mes biznesit dhe qeverisë. Në Shqipëri, tha Ministrja, ka shumë mundësi në përmirësimin e shërbimeve publike, si në arsim, shëndetësi, infrastrukturë, por edhe në sektorin e turizmit, si një sektor nxitës i zhvillimit ekonomik të vendit. Ministrja tha se ndryshimet në ligjin për partneritetin publik privat zgjeruan hapësirën ku mund të zbatohen projektet PPP dhe më e rëndësishme, shuma për projektet PPP nuk duhet tejkalojë kufirin prej 5 për qind të të ardhurave tatimore të vitit paraardhës buxhetor. 

Ministrja bëri me dije se në muajin janar të vitit 2017 qeveria do të lançojë projektin “One Billion Project Financing”, i cili është i orientuar kryesisht drejt infrastrukturës, shëndetësisë, edukimit dhe turizmit, ku partnerët kryesorë në realizimin e këtij projekti do të jenë padyshim bankat, kur projektet që do të financohet duhet të jenë serioze dhe të mbartin me vete sa më pak risk në momentin që ato zbatohen. “Qeveria e Shqipërisë e vlerëson si shumë të rëndësishëm këtë projekt sepse ky mund t’i japë rritjes ekonomike një frymë të re dhe padyshim mund të rrisë dhe perspektivën që ka Shqipëria për tu zhvilluar dhe performuar më mirë, si dhe për të plotësuar më mirë nevojat e popullatës”, tha Ekonomi.

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, z. Genti Sejko pohoi se interesi për projektet të partneritetit publik privat në Shqipëri ka ardhur në rritje, si për projekte thelbësore në infrastrukturë ashtu dhe për përmirësimin e shërbimeve publike në përgjithësi. Përdorimi i PPP, tha Sejko; mund të rezultojë i dobishëm për sigurimin e mjeteve të domosdoshme financiare për përmirësimin e infrastrukturës, për rritjen e ekspertizës dhe efektivitetit në administrimin e shërbimeve publike, si dhe për sigurimin e një procesi të qëndrueshëm përafrues me partnerët më të zhvilluar. “Këto bëhen dhe me relevante kur financat publike janë të kufizuara nga niveli i lartë i borxhit publik apo e mbingarkuar nga prioritete konkurruese”, tha Guvernatori. Në vijim të fjalës së tij, z. Sejko tha se qeveria  duhet të adresojë sa më mirë kostot dhe përfitimet në rastet e partneritetit publik privat, projekte që, në kushtet e Shqipërisë, jo vetëm do të lehtësojnë kushtet e financimit për projektet e reja, por do të bëjnë të mundur që qeveria të përfitojë nga ekspertiza e sektorit privat.

Nga ana e tij, kryetari i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë Shqipëri-Turqi z. Seyhan Pencabligil vlerësoi modelin e ngritur nga qeveria shqiptare për bashkëpunimin mes institucioneve shtetërore dhe sektorit privat. Vazhdimi i këtij modeli, tha ai, do të nxisë më tej rritjen ekonomike të Shqipërisë në vitet e ardhshme. z. Seyhan Pencabligil shprehu gatishmërinë për të dhënë ndihmën dhe suportin e nevojshëm për autoritetet shqiptare, në kuadër të rritjes së bashkëpunimit dhe projekteve të partneritetit publik privat.

IMG-20161223-WA002.jpgIMG-20161223-WA001.jpgIMG-20161223-WA000.jpg

Sondazh

Article Logic
Execution time: 0.009152889251709
array(1) { ["section"]=> string(160) "modelet-e-investimeve-jashte-buxhetore-ekonomi-ne-janar-lancojme-one-billion-project-financing-me-orientim-ne-infrastrukture-shendetesi-edukim-dhe-turizem-63592" }