OKB prezanton planin 97 mln dollarë për rimëkëmbjen në Shqipëri pas goditjes nga Covid (CILAT JANË 5 PRIORITETET KRYESORE)

Publikuar tek: aktualitet, më 11:20 06-08-2020 OKB prezanton planin 97 mln dollarë për rimëkëmbjen në Shqipëri pas goditjes nga Covid (CILAT JANË 5 PRIORITETET KRYESORE) Ilustruese

Organizata e Kombeve të Bashkuara ka publikuar planin e rimëkëmbjes në Shqipëri, pas goditjes nga Covid.

Plani i përgjigjes socio-ekonomike dhe të rimëkëmbjes ka një buxhet prej më shumë se 97 milionë dollarë. Ai do të zbatohet për 12-18 muajt e ardhshëm dhe përcakton ofertën për përgjigjen socio-ekonomike dhe rimëkëmbjen në 5 shtylla kryesore, të cilat janë:

1. Mbrojtja e sistemit dhe shërbimeve dshëndetësore – udhëhequr nga OBSH

2. Mbrojtja sociale dhe shërbimet themelore – udhëhequr nga UNICEF

3. Mbrojtja e vendeve të punës dhe ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme, dhe aktorët më të prekshëm prodhues – e udhëhequr nga UNDP

4. Përgjigja makroekonomike dhe bashkëpunimi shumëpalësh – udhëhequr nga Zyra e Koordinatorit të Përhershëm të OKB

5. Kohezioni social dhe rezistenca e komunitetit – udhëhequr nga UNDP

Plani identifikon 113 veprime prioritare që synojnë promovimin e zhvillimit socio-ekonomik në Shqipëri duke minimizuar dhe zbutur ndikimin negativ të COVID-19, dhe duke ndërtuar përpara më të mirë-COVID në një rrugë të qëndrueshme për arritjen e SDG-ve. Plani kërkon të mbështesë Qeverinë e Shqipërisë në rimëkëmbjen e vendit duke u bazuar në pesë shtylla, përkatësisht:

DETAJE të plota mbi planin e OKB:

Pas shpalljes prej Sekretarit të Përgjithshëm të OKB në 4 maj të kornizës globale të OKB për reagimin e menjëhershëm social-ekonomik ndaj COVID-19, Ekipi Vendor i OKB në Shqipëri ka zhvilluar një program të detajuar të përgjigjes socio-ekonomike për 12-18 muajt e ardhshëm.

Lexoni Planin (në anglisht) këtu: https://ëëë.un.org.al/…/Socio%20Economic%20Plan%20Albania_0…

Me një buxhet të vlerësuar prej 97,393,880 USD, plani i propozuar përcakton ofertën e konsoliduar të agjencive të Kombeve të Bashkuara për përgjigjen socio-ekonomike dhe rimëkëmbjen duke plotësuar Planin Kombëtar të Reagimit të Qeverisë së Shqipërisë (që do të dalë së shpejti) dhe Planin aktual të Përgatitjes dhe Reagimit Strategjik Kombëtar.

Qëllimi i këtij Plani është të sigurohet një përpjekje e bashkërenduar, bashkëpunuese dhe gjithëpërfshirëse për të adresuar ndikimet shumëdimensionale të COVID-19, dhe për të mbrojtur nevojat dhe të drejtat e njerëzve që jetojnë nën presionin e pandemisë, me një përqendrim në grupet më të rrezikuara dhe njerëzit që rrezikojnë të lihen pas.

Plani u zhvillua nën udhëheqjen e përgjithshme të Zyrës së Koordinatorit të Përhershëm të OKB në Shqipëri dhe udhëheqjen teknike të UNDP Albania me mbështetjen e @OBSH dhe UNICEF Albania.

Plani identifikon 113 veprime prioritare që synojnë promovimin e zhvillimit socio-ekonomik në Shqipëri duke minimizuar dhe zbutur ndikimin negativ të COVID-19, dhe duke ndërtuar përpara më të mirë-COVID në një rrugë të qëndrueshme për arritjen e SDG-ve. Plani kërkon të mbështesë Qeverinë e Shqipërisë në rimëkëmbjen e vendit duke u bazuar në pesë shtylla, përkatësisht:

1. Mbrojtja e sistemit dhe shërbimeve dshëndetësore – udhëhequr nga OBSH
2. Mbrojtja sociale dhe shërbimet themelore – udhëhequr nga UNICEF
3. Mbrojtja e vendeve të punës dhe ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme, dhe aktorët më të prekshëm prodhues – e udhëhequr nga UNDP
4. Përgjigja makroekonomike dhe bashkëpunimi shumëpalësh – udhëhequr nga Zyra e Koordinatorit të Përhershëm të OKB
5. Kohezioni social dhe rezistenca e komunitetit – udhëhequr nga UNDP

Për të lexuar planin e hollësishëm klikoni këtu:

https://ëëë.un.org.al/sites/default/files/Socio%20Economic%20Plan%20Albania_0.pdf?fbclid=IëAR26avfdQXdTOfPCF2e6ËEXCË49_qza_M28K0U5Fx_Y8pslPNDGs40Xo4ZI

Sondazh

Article Logic
Execution time: 0.010239124298096
array(1) { ["section"]=> string(127) "okb-prezanton-planin-97-mln-dollare-per-rimekembjen-ne-shqiperi-pas-goditjes-nga-covid-cilat-jane-5-prioritetet-kryesore-216258" }