Përfundon hetimi për ish-drejtorin e bankës në Pogradec, mori 600 mijë euro nga llogaritë e klientëve

Publikuar tek: aktualitet, më 10:55 26-04-2015 Përfundon hetimi për ish-drejtorin e bankës në Pogradec, mori 600 mijë euro nga llogaritë e klientëve

Prokuroria e Pogradecit ka përfunduar hetimet dhe ka dërguar për gjykim shtetasin Spartak Tupe, ish-drejtorin e filialit të një banke të nivelit të dytë, i akuzuar për « vjedhje të bankave dhe arkave të kursimit» me pasoja të rënda, pasi nga hetimi ka rezultuar se nëpërmjet veprimeve antiligjore ka përvetësuar rreth 600 mijë euro nga llogaritë e mbi 20 klientëve. I pandehuri është hetuar me masën e sigurisë " arrest në burg" prej muajit Tetor 2014 dhe hetimi ka nisur në bazë të materialit kallëzues të bankës në të cilën ushtronte funksionet ky shtetas.

 Rezultatet e plota të Prokurorisë:

“Nga studimi dhe analiza e të gjitha provave të grumbulluara rezulton :

Nder llogarite e perfshira ne skemen e aplikuar nga ish – Drejtori i Bankës........,Dega Pogradec, shtetasi S Tupe, eshte edhe llogaria bankare e klientit B.B.    

Ne deklarimet e tij te dates 02.07.2014, shtetasi B.B shpjegon se “ne muajin Nendor 2013 kam çelur nje depozite me afat 12 mujor ... per shumen 2.500.000 leke. Depozitimin e kam kryer nepermjet dokumentit “derdhje cash”.

Nepermjet aktit “proçesverbal per sekuestrimin e proves materiale”, te dates 16.05.2014, prane Banka ......jane sekuestruarrregjistrime video te kryera nga sistemi i siguri / mbikeqyrjes qe operon prane “Banka ......”, Dega Pogradec, ku rezulton e rregjistruar paraqitje prane kesaj dege banke e shtetasi B.B. dhe kryerja e veprimeve bankare per te cilat ai deklaron.

Llogaria e klientit eshte debituar ne shumat respektivisht 1’000’000 dhe 685’000 Leke, dhe te dy keto xhirrime jane kryer drejt llogarise se klientit I.P. Debitimi i llogarise se klientit B.B eshte ndare ne 2 pjese dhe nje gje e tille eshte bere per te evituar nevojen per autorizim nga nje punonjes i dyte ne degen e bankes, pasi shuma maksimale e lejueshme nga sistemi pa nevoje autorizimi per xhirrimet e brendshme eshte 1’000’000 Leke. Keto veprime jane rregjistruar ne sistemin kompjuterik qe operon “Banka ......”, nga perdoruesi S. Tupe, por nuk permbajne nenshkrimin e klientit. Nepermjet ketyre dy veprimeve eshte realizuar rikthimi i vlerave te pervetesuar me pare nga llogaria e klientit I.P. Shuma prej 1’685’000 Leke, e pervetesuar nga klienti B.B eshte ricikluar brenda skemes per te mbuluar gjurmet, dhe per te fshehur pervetesimin e meparshem ndaj klientit I.P

Referuar dokumentacionit te levizjeve te llogarise rezulton se nepermjet veprimit bankar “xhirrim i brendshem”, te dates 13.12.2013, llogaria e klientit B.B eshte debituar per shumen 95’000 Leke, shume e cila ka kaluar ne favor te llogarise qe i perket klientes M.O. Ky veprim eshte kryer dhe rregjistruar ne sistem nga perdoruesi S Tupe, por mandati i veprimit nuk eshte printuar. Nepermjet ktij veprimi eshte realizuar rikthimi i vlerave te pervetesuar me pare nga llogaria e klientes M.O. Shuma prej 95’000 Leke, e pervetesuar nga klientja B.B eshte ricikluar brenda skemes per te mbuluar gjurmet, dhe per te fshehur pervetesimin e meparshem ndaj klientes Mimoza Osmani.

Prane “Banka ......”, Dega Pogradec, me cilesine e proves materiale eshte sekuestruar edhe dokumenti “mandat i veprimit bankar “xhirrim i brendshem””, date 13.12.2013. Nepermjet ketij veprimi llogaria e klientit B.B eshte debituar ne shumen 400’000 Leke, shume e cila ka kaluar ne favor te llogarise qe i perket klientit E.T. Ky veprim eshte rregjistruar ne sistemin kompjuterik qe operon “Banka ......”, nga perdoruesi S. Tupe, por nuk permban nenshkrimin e klientit.

Referuar dokumentacionit te levizjeve te llogarise te klientit B.B rezulton se nepermjet veprimit bankar “xhirrim i brendshem”, date 17.12.2013, llogaria e shtetasit B.B eshte debituar per shumen 72’000 Leke, shume e cila ka kaluar ne favor te llogarise te klientit E.T.

Ne lidhje me kete veprim bankar shtetesi B.B shpjegon se shtetasin E.T “nuk e njoh dhe rrjedhimisht nuk kam asnje lloj marrdhenie”, duke theksuar se “pasi e studjoj me qetesi mandatin e veprimit bankar “xhirrim i brendshem”, date 17.12.2013, konfirmoj se nenshkrimi nen emrin tim tek ky dokument nuk eshte lene nga ana ime”.

Nepermjet aktit “vendim per caktimin e ekspertit”, te dates 10.07.2014, eshte urdheruar kryerja e Ekspertimit Grafik Krahasues te dokumentit “mandat i veprimit bankar “xhirrim i brendshem””, date 17.12.2013. Referuar aktit te ekspertimit grafik nr.8020, date 25.07.2014, rezulton se “nenshkrimi ne emer te B.B”, vendosur nen rekuiziten “nenshkrimi i klientit”, ne dokumentin objekt “xhirrim i brendshem”, me date 17.12.2013, nuk eshte nenshkrimi i B.B ...”. Pra provohet se nenshkrimi i klientit eshte i fallsifikuar.

Ne sistemin kompjuterik qe operon “Banka ......”, veprimi bankar “xhirrim i brendshem”, date 17.12.2013, eshte kryer dhe rregjistruar nga perdoruesi S. Tupe.

Referuar dokumentacionit te levizjeve te llogarise te klientit B.B, rezulton se nepermjet veprimit bankar “xhirrim i brendshem”, te dates 26.12.2013, llogaria e klientit B.B eshte debituar per shumen 240’000 Leke, shume e cila ka kaluar ne favor te llogarise te klientit E.T. Ky veprim eshte kryer dhe rregjistruar ne sistem nga perdoruesi S Tupe, por mandati i veprimit nuk eshte printuar.

Nepermjet veprimeve bankare “xhirrim i brendshem”,  date 13.12.2013; dhe atij te dates 26.12.2013, provohet se ish – Drejtori i “Banka ......”, Dega Pogradec, shtetasi S. Tupe, ka realizuar pervetesimin e shumave respektive 400’000, 72’000 dhe 240’000 Leke nga llogaria e klientit B.B ne perfitim te klientit E.T.

Me të njëjtën skemë, rezulton provuar se ish-drejtori i Banka....ka vepruar edhe me llogaritë bankare të rreth 20 personave të tjerë

Nderkohe, po shqyrtohen edhe të tjera, për të cilat po vijohet me grumbullimin e provave. Nga analiza e provave te grumbulluara edhe per keto episode provohet se nga ana e  ish – Drejtorit te “Banka ......”, Dega Pogradec, shtetasi Spartak Tupe, jane kryer veprime te kundraligjshme, sikurse parashtrohet edhe ne kallzimin e bankës".

Sondazh

Më shumë në këtë kategori: « “ Ekspozita” e qytetarëve për Parkun-beton të Liqenit
25-vjeçari përdhunon minorenen në Vlorë, largohet nga banesa por bie në prangat e policisë »
Article Logic
Execution time: 0.014676094055176
array(1) { ["section"]=> string(105) "perfundon-hetimi-per-ish-drejtorin-e-bankes-ne-pogradec-mori-600-mije-euro-nga-llogarite-e-klienteve-9709" }