Presidenti dhe Ceo i Bankers Petroleum mesazh qeverisë: Lejo Tatimet të na zhbllokojë llogaritë

Publikuar tek: ekonomi, më 10:59 02-12-2015 Presidenti dhe Ceo i Bankers Petroleum mesazh qeverisë: Lejo Tatimet të na zhbllokojë llogaritë

Presidenti i Bankers Petroleum Ltd, David French shkruan një letër të hapur përmes së cilës shprehet e gatshme për bashkëpunim nëse qeveria lejon drejtorinë e Tatimeve të zhbllojë llogaritë e kompanisë. Kjo letër vjen në një kohë që Gjykata e Arbitrazhit vendosi në favor të Bankers duke i kërkuar qeverisë shqiptare të lejojë përdorimin e llogarive bankare nga ana e kompanisë.

“Nëse Qeveria lejon Drejtorinë e Tatimeve që të na japë akses në llogaritë tona bankare në ditët e ardhshme, ne do të jemi në gjendje të vazhdojmë të bashkëpunojmë në të gjithë procesin e ndërmjetësimit dhe të punojmë me Qeverinë për të gjetur një zgjidhje”, thuhet në letrën e hapur.

Letra e plotë

“Për më shumë se njëmbëdhjetë vjet, Bankers Petroleum ka punuar shumë në operimin e fushës më të madhe të naftës të Shqipërisë dhe ka ringjallur në mënyrë aktive industrinë e naftës dhe gazit shqiptar. Së bashku, kompania jonë, Qeveria e Shqipërisë dhe vendi kanë përfituar reciprokisht nga aftësitë tona për të sjellë ekspertizën dhe teknologjinë perëndimore në rizhvillimin e fushës së naftës së Patos-Marinzës.

Ne jemi krenarë që së bashku e kemi rritur prodhimin nga 40.000 ton naftë në vit në mbi 1 milion ton naftë në vit, niveli më i lartë se kurrë më parë në historinë mbi 85-vjeçare të fushës së naftës. Ne kemi kontribuar me më shumë se 550 milionë dollarë taksa në Qeverinë e Shqipërisë në pagesa për rentën minerare dhe taksa të tjera. Ne kemi investuar më shumë se 2.5 miliardë dollarë në Shqipëri, duke riinvestuar vazhdimisht të gjitha të ardhurat përsëri në vend nëpërmjet zhvillimit të ri të fushës së naftës. Me punonjësit tanë dhe të punësuarit e nënkontraktorëve tanë, ne jemi krenarë që ofrojmë një të ardhme të sigurt dhe punë dinjitoze për më shumë se 1,500 shqiptarë dhe familjet e tyre.

Siç jeni në dijeni, ka pasur raportime në media mbi një mosmarrëveshje mbi shpenzimet gjatë vitit 2011 mbi të cilat përllogaritet edhe tatim fitimi. Gjatë vitit 2011 Bankers ka paguar 69 milionë dollarë taksa minerare dhe taksa të tjera. Ky vlerësim mbi tatim fitimin do të jetë mbi këtë shumë. Ne besojmë se të gjitha shpenzimet tona janë shpenzime të nevojshme për të mbështetur operacionet tona të vazhdueshme në fushën e naftës, por megjithatë kjo lloj mosmarrëveshje tregtare ndjek një procedurë normale dhe të dakordësuar më parë mbi mënyrën e zgjidhjes, që përfshin një palë të tretë audituese ndërkombëtare dhe, nëse është e nevojshme një organ të pavarur ligjor ndërkombëtar. Ky proces do të lejojë që të dëgjohen shqetësimet e të dyja palëve para se të merret një vendim.

Bankers beson se është në interesin më të mirë të Qeverisë, kompanisë dhe vendit për të arritur një zgjidhje të përbashkët.

Sfida e tanishme me të cilën ne po përballemi është bllokimi i llogarive tona bankare shqiptare nga Drejtoria e Tatimeve në një përpjekje për të mbledhur vlerësimin mbi tatim fitimin për vitin 2011, ndërsa diskutimet ende vazhdojnë. Është interesi më i madh dhe i sinqertë i Bankers që të vazhdojë të operojë normalisht në fushën e naftës. Pamundësia për të përdorur këto llogari bankare e bën të pamundur këtë, sepse ne nuk jemi në gjendje të paguajmë rentën minerare ose të paguajmë nënkontraktorët tanë. Nëse Qeveria lejon Drejtorinë e Tatimeve që të na japë akses në llogaritë tona bankare në ditët e ardhshme, ne do të jemi në gjendje të vazhdojmë të bashkëpunojmë në të gjithë procesin e ndërmjetësimit dhe të punojmë me Qeverinë për të gjetur një zgjidhje. Ne mbetemi me shpresë se kjo do të jetë ecuria.

Ju lutem pranoni mirënjohjen time të sinqertë për të gjithë bashkëpunimin e madh dhe partneritetin që kemi ndërtuar së bashku gjatë njëmbëdhjetë viteve të fundit. Është shpresa ime më e madhe që ne do të vazhdojmë të ndërtojmë mbi këto marrëdhënie edhe suksesin që kemi arritur së bashku.

Me respekt,

David French

President dhe CEO

Sondazh

Article Logic
Execution time: 0.035803079605103
array(1) { ["section"]=> string(100) "presidenti-dhe-ceo-i-bankers-petroleum-mesazh-qeverise-lejo-tatimet-te-na-zhbllokoje-llogarite-26764" }