Publikohet raporti: Korrupsioni në gjyqësor, barra tatimore pengojnë lirinë ekonomike në Shqipëri

Publikuar tek: ekonomi, më 20:09 02-02-2018 Publikohet raporti: Korrupsioni në gjyqësor, barra tatimore pengojnë lirinë ekonomike në Shqipëri

Korrupsioni endemik, më i dukshëm në gjyqësor, rritja e barrës tatimore dhe një përkeqësim i mprehtë i lirisë së biznesit rëndojnë mbi ekonominë e Shqipërisë, sipas raportit të Indeksit të Lirisë Ekonomike të 2018, publikuar nga The Heritage Foundation.

Megjithatë raporti thekson se ka një përmirësim dramatik në sistemin fiskal që po kompenson rezultate më të ulëta të efektivitetit të gjyqësorit, treguesit të barrës tatimore dhe rënien e mprehtë të lirisë së biznesit, raporton think-tank-u me bazë në SHBA.

"Shqipëria renditet e 32-ta mes 44 vendeve në rajonin e Evropës dhe rezultati i saj i përgjithshëm është nën mesataren rajonale, por mbi mesataren botërore," thotë Fondacioni Heritage në raportin e Indeksit të Lirisë Ekonomike 2018.

Rezultati i përgjithshëm i Shqipërisë është rritur me 0.1 pikë krahasuar me 2017-ën të indeksit, në 64.5 nga një total prej 100, duke e bërë ekonominë e vendit 65-të më të lirë në indeksin 2018, shton themeli.

Indeksi vjetor mat lirinë ekonomike në fusha që variojnë nga të drejtat e pronësisë ndaj ndërmarrësve në 186 vende të botës nëpërmjet 12 faktorëve sasiorë dhe cilësorë, të grupuara në katër kategori të gjera: Sundimi i ligjit, madhësia e qeverisë, efikasiteti rregullator dhe tregjet e hapura.

"Një regjim tregtar konkurrues i mbështetur nga një kuadër relativisht efikas rregullator ka inkurajuar zhvillimin e një sektori sipërmarrës në rritje," tha Fondacioni Heritage. Pavarësisht përparimit, nevojiten më shumë reforma, veçanërisht në fushën e sundimit të ligjit, për të inkurajuar rritjen e lirisë ekonomike dhe për të siguruar zhvillimin e vazhdueshëm ekonomik.

Sistemi financiar mbetet relativisht i zhvilluar dhe i qëndrueshëm dhe sektori bankar është i pajisur mirë por pjesa e kredive me probleme nuk është rritur, sipas raportit.

Lidhur me sundimin e ligjit, Shqipëria duhet të trajtojë presionet politike, kërcënimet dhe burimet e kufizuara, të cilat i nënshtrohen gjyqësorit të pavarur kushtetues.

Sondazh

Article Logic
Execution time: 0.010429859161377
array(1) { ["section"]=> string(102) "publikohet-raporti-korrupsioni-ne-gjyqesor-barra-tatimore-pengojne-lirine-ekonomike-ne-shqiperi-108899" }