Saimir Tahiri për “New Europe”: Shqipëria e ka gati planin emergjent për refugjatët

Publikuar tek: politike, më 14:31 29-02-2016 Saimir Tahiri për “New Europe”: Shqipëria e ka gati planin emergjent për refugjatët

Ministri i Brendshëm, Saimir Tahiri ka dhënë një intervistë për “New Europe”, ku ka folur për disa çështje me rëndësi, përfshrirë krizën e refugjatëve dhe kërcënimit nga ISIS. Tahiri ka thënë se Shqipëria ka gati një plan emergjent për ta vendosur në funksion në rast të një fluski refugjatësh.

Saimir Tahiri: Sot, Shqipëria së bashku me BE-në ka konfrontuar një numër të sfidave të rënda, të tilla si kriza e refugjatëve dhe luftën kundër terrorizmit. Unë nuk e teproj nëse them se këto rrethana kanë ndikim në procesin e negociatave. Përveç kësaj, ne kemi sfidat tona të brendshme si çrrënjosjen e korrupsionit dhe krimit të organizuar. Qeveria bën çdo përpjekje për të luftuar këto probleme dhe ne kemi arritur tashmë rezultate pozitive.

Për shembull, në vitin 2015 sasia e drogës së konfiskuar dhe shkatërruar i tejkakon 10 miliard euro. Gjatë të njëjtit vit, ne shpronësuam pasuri të paligjshme me një vlerë prej më shumë se 30 milionë euro. Për sa i përket luftimit të korrupsionit, kemi filluar me policinë. Aktualisht, nga 10.000 oficerë që shërbejnë në polici, më shumë se 2000 janë në ndjekje penale ose disiplinore mbi akuzat për korrupsion apo keqpërdorim të autoriteteve. Prandaj, hapja e negociatave është vetëm një hap për ne. Para kësaj, ne kemi për të vendosur rendin në shtëpi dhe të garantojë barazi të qytetarëve tanë para ligjit.

Si mund të bashkëpunojnë me Kosovën në këtë drejtim? Ky është një sekret i hapur që BE-ja e konsideron Kosovën me dyshim të madh?

Shqipëria bashkëpunon ngushtë me qeverinë e Kosovës. Kjo veçanërisht në luftën kundër terrorizmit, një fushë në të cilën ne kemi krijuar ekipe të përbashkëta hetuese me Kosovën.

Në vendin tonë, ne gjithashtu kemi ndërmarrë masa shtesë, si ngritjen e qendrave rajonale që promovojnë një interpretim të moderuar të fesë. Këto qendra i kanë mbajtur të rinjtë larg nga kërcënimet e shembujve më radikale. Në vitin 2015, për shembull, përqindja e shqiptarëve të cilët u bashkuan ISIS ishte zero.

Ju thoni se përqindja e shqiptarëve që luftojnë për ISIS është e barabartë me zero. Si keni arritur këto rezultate, kur ne shohim se numri i luftëtarëve kosovarë shkojnë në Siri është vazhdimisht në rritje?

Së pari, ne kemi prezantuar disa ndryshime në Kodin tonë Penal, i cili paraqet dënime penale për dy rekrutuesit dhe për ata që shkojnë në Siri dhe vende të tjera për të luftuar për ISIS. Së dyti, qeveria bashkëpunon shumë me komunitetet lokale myslimane, OJQ-të dhe shkollat dhe ne besojmë se lufta kundër terrorizmit me armë nuk është një opsion. Vetëm shembuj të mirë mund të kontribuojë në çrrënjosjen e kësaj të keqeje. Së treti, ne kemi ndërmarrë masa shtesë parandaluese, të cilat deri më tani kanë provuar të jenë të suksesshme.

Për shembull, kemi të bëjmë tashmë me "faktorët shtytës", të cilët mund të na ndihmojë për të kuptuar më mirë arsyet e njerëzve, të cilët udhëtojnë për në Siri. Sigurisht, nuk është gjithmonë një rrezik se situata mund të ndryshojë, por për momentin shifrat tregojnë se strategjia jonë duket është e  suksesshme.

Kriza e refugjatëve mbetet problemi më serioz në BE. Sot, kur kufijtë janë mbyllur mes vendeve të ish-Jugosllavisë, si dhe nga Bullgaria dhe Hungaria refugjatët mund të vijnë në Shqipëri, që mund të kthehet si e vetmja rrugë për ta drejt Evropës. A keni ndonjë plan për këtë sfidë?

Në Shqipëri kemi parasysh krizën e refugjatëve si një sfidë të përbashkët për BE-në dhe vendit tonë, pasi asnjë shtet nuk mund të qëndrojë vetëm kundër këtij problemi. Ne jemi të vetëdijshëm se disa shtete anëtare, të tilla si Greqia dhe Italia, kanë përjetuar probleme të mëdha me trajtimin e fluksit të refugjatëve dhe emigrantëve. Megjithatë, unë dëshiroj të theksoj se ky është një problem i përbashkët dhe angazhimi i BE-së është i nevojshme për të menaxhuar këtë problem.

Nga ana jonë, ne kemi përgatitur një plan emergjent, i cili do të vihet në veprim, nëse është e nevojshme. Aktualisht nuk ka shenja të mundshme se refugjatët do të zgjedhin rrugën shqiptare, por nëse kjo ndodh ne jemi të përgatitur.

NATO kohët e fundit dërgoi një mision detar në Mesdhe për të luftuar kontrabandistët dhe të kryejë mbikëqyrje dhe mbledhjen e inteligjencës. Merr pjesë Shqipëria në këtë operacion?

Shqipëria është anëtare e NATO-s dhe ne ndajmë të njëjtat përgjegjësi dhe detyra si të gjithë aleatët e tjerë. Megjithatë, ne mendojmë se çelësi për zgjidhjen e këtij problemi nuk është një qasje e izoluar, por një zgjidhje e qëndrueshme.

Nëse ka një referendum sot në Shqipëri, a mendoni se shumica do të votojë "po" për anëtarësim në BE?

Unë jam i bindur se shqiptarët në pjesën më të madhe do të votojnë pozitivisht.

Si po veproni me të gjitha këto frika që kanë të bëjnë dhe perceptimet njëanshme nga evropianët, të cilët mendojnë se Shqipëria dhe Kosova mund të synojë për të krijuar një Shqipëri të Madhe, e cila do të përfshijë të gjitha territoret shqiptare të banuara në Ballkan?

I vetmi bashkim që mund të krijohet është brenda BE-së, sepse ne ndajmë të njëjtat vlera dhe është e rëndësishme për të ardhmen e njëjtë. Të gjitha frikat tjera janë të pabazuara.

Ju duhet të ndjeheni të frustruar për shkak të ritmit të ngadaltë të integrimit të Shqipërisë në BE. Si i bindni shqiptarët se BE-ja vërtetë i do ata?

Shqipëria vazhdon forcimin e reformave. Për ne kjo është e rëndësishme jo për shkak të angazhimit tonë për t'u bërë një anëtar i BE-së, sepse ne besojmë se shqiptarët meritojnë të jetojnë një jetë më të mirë. Qeveria nuk është duke u përpjekur për të bindur njerëzit se BE-ja është destinacioni ynë final. Ne vetëm po iu tregojmë njerëzve tanë që ne duam një të ardhme më të mirë për fëmijët tanë për të sjellë prosperitet ekonomik në vendin tonë.

Sondazh

Article Logic
Execution time: 0.011054992675781
array(1) { ["section"]=> string(86) "saimir-tahiri-per-new-europe-shqiperia-e-ka-gati-planin-emergjent-per-refugjatet-33819" }