SHITET Banka Kombëtare e Greqisë (NBG), e blen ABI Bank (DETAJE- SHIFRA)

Publikuar tek: ekonomi, më 09:12 05-07-2018 SHITET Banka Kombëtare e Greqisë (NBG), e blen ABI Bank (DETAJE- SHIFRA) NBG Bank

Banka Kombëtare e Greqisë (NBG) të mërkurën se ka përfunduar shitjen e degës së saj tërësisht në Shqipëri në Bankën Amerikane të Investimeve (ABI).

Tranzicioni u mbyll pas marrjes së miratimeve rregullatore të kërkuara nga banka qendrore e Shqipërisë dhe autoriteti i konkurrencës së vendit, tha NBG në një deklaratë.

"Përfundimi i suksesshëm i transaksionit, ka ndodhur në kontekstin e Planit të Ristrukturimit të NBG-së, rrit Raportin Q1 2018 CET1 të NBG-së me 11 bps, pas ndikimit të kapitalit të rezervuar tashmë në T4 2017 pas nënshkrimit të transaksionit arkëtues të kapitalit," vuri në dukje banka.

NBG Albania filloi punën në Shqipëri në 1996 si degë e NBG në Tiranë. Në vitin 2012, ajo u bë një bankë plotësisht e licencuar dhe e pavarur dhe që atëherë vepronte si degë 100% e NBG.

Asetet e NBG Albania arritën në rreth 37.7 miliardë lekë (347 milionë euro / 298 milionë euro) ose 2.62% të totalit të aktiveve të 16 bankave që veprojnë në Shqipëri, sipas raportit të Q1 2018 të bankës qendrore të vendit. Bankat më të mëdha në terma të aktiveve në Shqipëri janë Banka Kombëtare Tregtare (BKT) dhe Raiffeisen Bank.

ABI është një institucion financiar në Shqipëri, i fokusuar në ofrimin e mundësive fleksibël të financimit për kompanitë dhe individët. ABI është i licencuar për të kryer aktivitete kreditore dhe depozituese, shërbime pagesash në Shqipëri dhe jashtë saj si dhe veprimtari të tjera bankare në përputhje me ligjet shqiptare.

NBG ka shitur filialet e saj në vende të tjera të Evropës Juglindore si pjesë e planit të saj të ristrukturimit.

Në qershor të vitit 2017, grupi KBC i Belgjikës përfundoi blerjen e filialit NBG të Bankës së Bashkuar Bullgare (UBB) dhe kompanisë së lizingut "Interlease" në Bullgari për një shumë totale prej 610 milionë eurosh (730 milionë dollarë).

Në dhjetor, grupi hungarez bankar OTP tha se përfundoi blerjen e Vojvodjanska Banka të Serbisë dhe NBG Leasing nga NBG nëpërmjet OTP Banka Srbija.

Sondazh

Article Logic
Execution time: 0.032179832458496
array(1) { ["section"]=> string(73) "shitet-banka-kombetare-e-greqise-nbg-e-blen-abi-bank-detaje-shifra-126814" }