Shkarkimi/ Komisioni i Venecias PUBLIKON draft-opinionin përfundimtar për Ilir Metën

Publikuar tek: aktualitet, më 11:57 14-10-2019 Shkarkimi/ Komisioni i Venecias PUBLIKON draft-opinionin përfundimtar për Ilir Metën

Komisioni i Venecias ka publikuar drat-opinionin përfundimtar për Presidentin Ilir Meta.

Venecia në draftin që mban datën 14 tetor, ndër të tjera bën me dije se Metës i duhet bazë ligjore për të anuluar zgjedhjet.

“Në përgjigje të kërkesës për një mendim nga Kryetari i Kuvendit të Shqipërisë, Komisioni i Venecias arrin në përfundimin se, në mungesë të një dispozite ligjore për këtë çështje, Presidenti mund të anulojë zgjedhjet për organet e qeverisjes vendore në një situatë e cila plotëson kriteret për marrjen e masave emergjente. Edhe atëherë Presidentit i duhet një bazë ligjore specifike për të shtyrë zgjedhjet”, thuhet në opinionin e Venecias. 

Ndërkaq, Komisioni thekson se edhe nëse u konstatuan disa shkelje, kjo nuk duhet domosdoshmërisht të çojë në fajësimin e Presidentit, dhe se këto akte nuk mund të plotësojnë kriteret e mjaftueshme për të garantuar shkarkimin e Presidentit.

Një pjesë e konkluzioneve nga Komisioni i Venecias: 

Anulimi i zgjedhjeve është i mundur vetëm në situata që plotësojnë kërkesën për shpalljen e gjendjes së jashtëzakonshme. Sidoqoftë, rregullat e zbatueshme kushtetuese për situata emergjente nuk u ndoqën në këtë rast. As nuk kishte një konsensus politik, i cili do të lejonte krijimin e një baze ligjore

Komisioni vëren më tej se nuk kishte konsensur politik, i cili do të lejonte krijimin e një baze ligjore.

Anulimi i zgjedhjeve ndikon gjithashtu në të drejtat elektorale të njohura nga të drejtat ndërkombëtare të njeriut.

Bojkoti elektoral nga partitë politike, edhe nëse ato përfaqësojnë një pjesë të rëndësishme të elektoratit, nuk mund të parandalojë zgjedhjet e rregullta.

Do të jetë Kuvendi dhe në fund Gjykata Kushtetuese që do të përcaktojë nëse anulimi, atëherë shtyrja e zgjedhjeve lokale do të thotë një shkelje e Kushtetutës dhe nëse shkelja është e një karakteri serioz, i cili do të lejonte një fajësim të Presidentit

Përfundimisht, edhe nëse u konstatuan disa shkelje, kjo nuk duhet domosdoshmërisht të çojë në fajësimin e Presidentit, duke marrë parasysh parasysh fuqinë e seancës plenare të Kuvendit për të marrë parasysh qëllimet kushtetuese, siç janë kontrollet dhe ekuilibrat.

Screenshot_9.jpg

Screenshot_10.jpg

Screenshot_11.jpg

 

 

 

Sondazh

Article Logic
Execution time: 0.035588979721069
array(1) { ["section"]=> string(89) "shkarkimi-komisioni-i-venecias-publikon-drat-opinionin-perfundimtar-per-ilir-meten-181989" }